مقدمه: در پی تحولات بعد از انقلاب صنعتی، رشد جمعیتی و به تبع آن توسعه فیزیکی شهرها بسیار سریع و شتابنده عمل کرده است. به طوری که در دهههای اخیر رشد و گسترش بیرویه شهرها به صورت نوعی معضل یا مسئله درآمده و لزوم توجه به مسائل شهری و به ویژه مسائل کالبدی آن در قالب چارچوبی علمی، اهمیت و ضرورت یافته است.
هدف پژوهش: هدف از انجام تحقیق حاضر، شناسایی جایگاه شاخصهای رشد هوشمند شهری در تحولات کالبدی نواحی شهر مراغه است.
روش شناسی تحقیق: پژوهش حاضر به لحاظ هدف کاربردی و به لحاظ روش، به روش توصیفی- تحلیلی انجام گرفته است. شاخصهای رشد هوشمند شهری در نواحی شهر مراغه بر اساس سه شاخص فشردگی، زیست محیطی و دسترسی با استفاده از مدلهای هلدرن، ضریب جینی، تحلیل شبکهای در نرم افزار Arc map مورد ارزیابی قرار گرفته اند.
قلمروجغرافیایی پژوهش: محدوده مورد این تحقیق، شهر مراغه است. این شهر به هفت ناحیه شهرداری تقسیم شده است. تحولات کالبدی نواحی هفت گانه شهر مراغه بر اساس شاخص های رشد هوشمند مورد ارزیابی قرار گرفته اند.
یافته ها و بحث : یافته های تحقیق نشان از رشد پراکنده و بیقواره شهر مراغه دارد. به لحاظ زیست محیطی در زیر شاخص فضای سبز، نواحی1 و 7 بیشترین دسترسی و توزیع فضاهای سبز را دارند. در زیر شاخص شبکه فاضلاب، نواحی 5 و6 کمترین پوشش شبکه را دارند و در شاخص بافت فرسوده، ناحیههای 1، 2 و3 بیشترین مساحت از بافت فرسوده را دارند.
نتایج : نتایج حاصل از تحلیلها نشان میدهد که، نواحی شرقی مراغه که شامل نواحی پنج و شش است در سطوح پایین برخورداری از شاخصهای رشد هوشمند شهری (مخصوصاً در شاخص زیستمحیطی و دسترسی) هستند. نواحی مرکزی شهر که شامل نواحی یک، دو و سه میباشد، این نواحی چون در دورههای اول گسترش شهر شکلگرفتهاند از شاخص فشردگی مطلوبی نسبت به دیگر نواحی برخوردار هستند، ولی به لحاظ زیر شاخص زیستمحیطی، بافت فرسوده که 69/98 هکتار از مساحت این نواحی را شامل میشود، باید تحت بازآفرینی قرار بگیرند، تا به اهداف گسترش کالبدی هوشمند که، همانا استفاده مؤثر از بافتهای فرسوده و اختلاط کاربریهاست، دست یابند.